уторак, 6. јун 2023.

Ти, неки..."праведни".

 


Постоје ти неки (људи) који све знају. Својеврсна ходајућа правда. Они су мач, бич и глас разума. Све они знају. Знају ко је крив, ко је кривљи, а ко је највише крив. Нема оних који нису криви. Они су једини без кривице. И то поносно истичу. Нико њих није овластио да врше селекцију и жигошу људе. Не, они то раде волонтерски, из задовољства. Знају они ко је пио, ко се коцкао, ко је блудничио, ко се гласно насмејао, ко је опсовао. Знају ама баш све. И иако имају то и у својој кући, нажалост немају времена да о томе говоре. Толико су заузети туђим животима. Такви љубе често, али лажно. Грле, слаткорече, даривају. Али не из срца. Срца су им хладна и спремна за клевету. Па и када Бог опрости, они опростити неће. Не! Мора неко памтити све те људске падове, јер, где су онда они у свему томе, и која је њихова сврха и допринос друштву?!

Они знају све војне, медицинске, геополитичке и остале тајне света. Све то су прочитали на интернету! Они су свестрани али их околина јако мало користи. И онда се нађу у ситуацији да морају сами упозоравати околину на потенцијалну опасност од свега. Од воде, ваздуха, лекова, свештеника, писаца, војске и свега што чини једно друштво. Али пре и изнад свега, на опасност од човека.

Они једини знају "праааву истину" Светог Писма, а ово што се може купити при црквеним продавницама није довољно проверено. Они увек имају барем две опције за које нико сем њих не зна, али вама ће рећи јер су ето добри људи. Стало им је.

За такве ће Свети апостол Тома увек остати неверан. Џаба што се на његовом примеру милиони хришћана уче и спасавају. За њих је Свети апостол Петар издајник. Без обзира на све околности, његове људске слабости и на крају његово покајање. Света Марија Египћанка за њих остаје блудница. Покајање не решава и не лишава прошлих падова и сагрешења. Они су ту да тефтере и проносе истину која би иначе отишла у заборав. Мало им Црква ремети такве активности јер чита разрешне молитве, али ни то их неће поколебати.

Такви немају велики значај, ни у свом а камоли у туђем животу. Они нису ни свесни да су заправо канџе демонске којима "непоменик" плаши покајника. Увек су гласни, оштри и увек "у праву". Њих се треба клонити. И у продавници, и у комшилуку, и у биоскопу, на пијаци, у спортској хали, у храму, свуда. То су људи немира, острашћени и лицемерни, и њима не треба придавати значај, јер једино тако опстају. Без повратне информације остају ускраћени за нове лажне поводе, лажне пресуде и етикетирања. Не праштају, и не признају покајање. Не прихватају покајаног разбојника и не одобравају повратак блудног сина.

Такви људи нису спознали љубав, а Љубав такве не препознаје (као своје).

✍️ Горан Маринић

"Слаб сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох заштитинику своме Богу...нека се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, злих сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло, јер си Ти једини бесмртан, у свему беспримерно моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски."



Нема коментара:

Постави коментар

Дечак или девојчица?

Не желећи да покрећем суманута феминистичка "акцијања", а исто тако (чак и још мање) не желим ћутати о једном безумном поступку ...