понедељак, 22. август 2022.

Најдрагоценија српска читанка

Уз Свето Писмо, свакој христочежњивој и христољубивој српској души, најдража је књига „Охридски Пролог“. Верујем да се велика већина нас вечно везала за њу већ при првом сусрету. Ту смо се срели са светим угодницима и оцима Цркве, кроз њихова житија која су нас често крепила, тешила и била нам смерница за наш лични живот, па и подвиг, наравно, по мери наших могућности и наше вере. Ова књига је богата, јер је сва Богом испуњена. Испуњена је и онима који су Бога у срцима непрестано носили. Њене странице су пуне живих примера вечноживих угодника. Од старозаветних пророка, преко светих апостола, светих столпника, светих мужева и светих девица, светих очева и мајки, свете деце, светих племена и народа, и свих светих којима је Царство Небеско за вечност испуњено.


Често нам је дух времена и дух овога света, нудио лажне хероје над лажним недаћама. И данас нам их непрестано нуди. Но, Охридски Пролог нам нуди реалне и стварне хероје-који се уз Христову помоћ, хваташе у коштац са највећим људским непријатељима; грехом, сатаном и смрћу. Са војскама палих анђела (демонима) и онима из рода људског који су им служили и који им служе. Њихове борбе су не само телесне већ и духовне, и свако житије ове књиге које нам сведочи о тим светлим примерима и њиховим победама, и данас нам је највећи узор и путоказ за наше, много мање борбе.

Свети владика Николај Српски је несумњиво написао капитално дело. Хиљаде и хиљаде душа се спасило, и данас задобија спасење управо преко ове књиге. О њеном значају, и онима чија су имена исписана златним словима на њеним страницама, између осталог, он је рекао:

„Светитељска личност јесте Христов карактер душе, више или мање поновљен у многима и многима. Светитељи су очишћена огледала у којима се огледа красота и сила величанствене личности Христове. Они су род на Дрвету Живота. Дрво је Христос, а род су светитељи. Дрво се познаје по роду, јeр „дрво добро родове добре рађа (Мат.7,17). Или, као грожђе на чокоту, тако су светитељи узрасли на Христу. Или, што је сунце усред звезда и цар усред великаша својих, то је Христос усред светитеља. Има два пута и оба права: од Христа ка светитељима, и од светитеља ка Христу. Христом се објашњавају светитељи, светитељима се доказује Христос. Ко буде непрестано то имао у виду при читању ове књиге, тај ће се њоме највише користити.“

О значају ове књиге, навешћу један прелеп пример, нашег познатог мисионара, високопреподобног архимандрита Стефана, игумана великореметске обитељи на Светој Фрушкој Гори.

Пре десетак година, када сам коначио неколико дана у овој светињи, са оцем Стефаном се дотакох теме Охридског Пролога. У то врeме је на многим местима коштао знатно скупље него код њих у манастиру. Похвалио сам њихов гест, и рекао како ова књига нигде није јефтинија, а он ми рече:

-Богу хвала. Видиш, ово ти је брате најзначајнија књига написана руком једног Србина. Свака српска кућа мора имати ову књигу. И ми смо се мало потрудили да у томе припомогнемо.

-Дивно оче, пуно то значи.Заиста је цена и више него повољна.

-Набавна цена нам је 550 динара па се трудимо да колико толико припомогнемо, да је људи лакше купе.

-Мислите 450 вам је набавна цена?

-Не, 550 динара нас кошта.

-Опростите, али мислим да сте помешали цифре. Овде код вас кошта 500 динара, дакле набавна цена је 450 динара а не 550. Вероватно сте се збунили.

-Нисам брате. Ми га платимо 550 а продајемо га за 500. Нажалост, нисмо у ситуацији да га сваком поклонимо, али као манастир, можемо учествовати барем са тих 50 динара свакоме ко буде желео да га има.

-Оче драги, па ви овде, као манастир, немате ни динар зараде већ и сами доплаћујете свима нама, ево и мени сада овом приликом када сам га купио?

-Тако је. Не брини. Даће Бог. Увек и даје. Само нека има ко да куца и тражи. Слава Богу драгоме!

Прекрсти се и настави са разговором даље. Ја сам га слушао и гледао, али сам у себи остао затечен, његовом љубављу, очинском бригом и заиста вером каква се не може често срести. То се зове мисија на делу. Било ми је и више него довољно да схватим величину овог догађаја, и значај књиге о којој смо разговарали.

У нади, да ће и вама који ово читате бити на корист и укрепљење, записах ових неколико редова као сведочанство лепоте живе вере у нашег Васкрслог Господа, и великог труда Његовог верног прегаоца, Светог Николаја Српског.


????✏️Горан Маринић





Нема коментара:

Постави коментар

Дечак или девојчица?

Не желећи да покрећем суманута феминистичка "акцијања", а исто тако (чак и још мање) не желим ћутати о једном безумном поступку ...